Olejek eteryczny imbir - 1000 ml

Olejek eteryczny imbir pozyskiwany jest z kłącza o nazwie Zingiber officinale w procesie destylacji z parą wodną. Roślina należy do rodziny Zingiberaceae, podobnie jak kurkuma i kardamon. Choć kojarzona jest przede wszystkim z zastosowaniem kulinarnym, zdecydowanie wykracza poza tę sferę - to znacznie więcej niż przyprawa. W aromaterapii ekstrakt z imbiru określany jest często jako "olejek mocy", ponieważ dodaje odwagi i pewności siebie.

Obecnie brak na stanie
649,00 zł

Zobacz także

 

Naturalny olejek eteryczny imbir


Olejek eteryczny szałwiowy

Olejek imbir - właściwości

Olejek eteryczny imbir to produkt skoncentrowany, jest więc dużo skuteczniejszy niż roślina w jakiejkolwiek innej formie. Wykazuje aktywność przeciwzapalną, co jest niezwykle użyteczne w leczeniu schorzeń stawów (jak artretyzm czy reumatyzm). Badania pokazują, że nie tylko zmniejsza obrzęki, ale znacznie hamuje postęp patologicznych procesów. Ekstrakt ma właściwości antyseptyczne, dezynfekuje niewielkie rany, ale może być stosowany również na wypryski i inne drobne niedoskonałości.

Cechuje się wysoką aktywnością przeciwutleniającą. Chroni przed działaniem wolnych rodników i hamuje oznaki starzenia. Polecany jest w pielęgnacji cery dojrzałej, zmęczonej i pozbawionej blasku. Stosowany regularnie może poprawić elastyczność, nawilżyć i dodać miękkości. Leczy też problemy skórne - łagodzi zaczerwienienia i koi. Produkt przyjemnie rozgrzewa, poprawia krążenie i tonizuje w czasie masażu.

Ma drzewny, korzenny i ziemisty aromat o ciepłych, ale pikantnych nutach. Choć budzi różne skojarzenia, eksperci określają zapach jako wyraźny i intensywny. W aromaterapii produkt działa na dwa sposoby - równoważy i jednocześnie pobudza. Łagodzi niepokój i wycisza emocje, a z drugiej strony niweluje zmęczenie i stymuluje, przynosząc idealną harmonię.

Pochodzenie surowca: Imbir lekarski jest gatunkiem rośliny uprawnej. Nie występuje w stanie dzikim. Jego pochodzenie nie jest do końca jasne, jednak najbardziej prawdopodobnym regionem jest Melanezja.

INCI: Zingiber Officinale Root Oil

Działanie: dezynfekujące, tonizujące, antyseptyczne

Zapach: ciepły, przyprawowy, ziemisty, drzewny

Kolor: jasnożółty

Nuta: serca

Zalecana aplikacja: do masażu, do kąpieli, w dyfuzorze, do inhalacji

Przeciwwskazania: Może podrażniać skórę wrażliwą. Przy pierwszym użyciu należy wykonać test miejscowy. Nie stosować w przypadku jakichkolwiek ran lub podrażnień. Nieodpowiedni dla dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie karmienia piersią.

Pasuje do niego olejek: anyż, cynamon z liści, kurkuma, ylang ylang

Masa netto
1000 ml
Nuty zapachowe
Przyprawowe
Bilavit
OET-IMB-1000
No reviews
Produkt dodany do listy życzeń

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.