Olejek eteryczny bergamota - 10 ml

Olejek bergamotowy to produkt otrzymywany z owoców drzewa bergamotowego. Jego zapach odświeża i rozjaśnia umysł, a także pobudza do pracy. Olejek jest doskonałym antyseptykiem. Działa tonizująco i dezodoryzująco. Znajduje zastosowanie w terapii różnych infekcji. Wyraźnie ogranicza aktywność między innymi wirusa opryszczki. Ma także właściwości łagodzące napięcie nerwowe, emocje i stres, dzięki czemu może być pomocny podczas leczenia stanów depresyjnych. Sprawdza się także w pielęgnacji skóry dotkniętej problemem trądziku czy przebarwień.

Dostępny
6,40 zł
Wysyłka w ciągu 24h

Zobacz także

 

Naturalny olejek eteryczny bergamota


Olejek eteryczny szałwiowy

Olejek bergamota - właściwości

Olejek eteryczny bergamotowy wykorzystywany jest w medycynie ze względu na swoje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbólowe, wykrztuśne i moczopędne. Inhalacje z dodatkiem tego olejku skutecznie pomagają w leczeniu infekcji płuc i górnych dróg oddechowych. Ze względu na wysoką zawartość antyseptycznego związku, linalolu, osobom cierpiącym na łojotok, trądzik i inne problemy skórne poleca się olejek bergamotowy na twarz. Ponadto, olej z bergamoty stosowany w formie płukanki pomaga zwalczać infekcje gardła i nieświeży oddech.

Wspaniale działa na układ pokarmowy, pobudzając trawienie i wspomagając pracę żołądka. Olej bergamotowy jest bezpiecznym i naturalnym olejkiem eterycznym, który świetnie wspomaga zdrowie i wprawia w dobre samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że olejek z bergamoty stosowany na skórę powoduje jej nadwrażliwość na poparzenia słoneczne. Z tego powodu podczas korzystania z tego produktu unikajmy intensywnej ekspozycji na słońce.

Olejek bergamotowy ma ogromny wachlarz zastosowań w medycynie i pomaga walczyć z nadmiernym poceniem się, hemoroidami, opryszczką oraz infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi. Jest także powszechnie stosowany w kosmetyce, gdyż działa wspaniale na skórę i włosy, a jego regularne stosowanie zapewni im witalność i naturalny blask. Zalecany jest do pielęgnacji skóry trądzikowej, gdyż delikatnie oczyszcza stany zapalne i zapobiega rozprzestrzenianiu się wyprysków. Należy stosować niewielkie ilości olejku z bergamoty, poprzez dodanie kilku kropli do oleju nośnikowego lub kremu. Można także dodać nieco olejku do szamponu, co pomoże w walce z nadmiernym przetłuszczaniem się włosów i nada im pięknego zapachu. Należy stosować olejek bergamotowy zewnętrznie, gdyż nie nadaje się on do spożycia. Z jego dodatkiem można wykonywać masaże, inhalacje, kompresy i kąpiele - jednak nigdy przed bezpośrednim wystawieniem skóry na słońce!

Pochodzenie surowca:  Bergamota to roślina wywodząca się z Włoch, skąd zawdzięcza swoją nazwę od miasta Bergamo. Uprawiana również w Kostaryce, Maroko oraz Wybrzeżu Kości Słoniowej.

INCI: Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil

Działanie: antyseptyczne, orzeźwiające, poprawiające nastrój, relaksujące

Zapach: cytrusowy, w tle gorzki i kwiatowy, zapach herbaty earl grey

Kolor: jasnozielony lub ciemnozielony

Nuta: głowy

Zalecana aplikacja: do masażu, do inhalacji, do kąpieli, w dyfuzorze

Przeciwwskazania: Może podrażniać skórę wrażliwą. Nie stosować w przypadku jakichkolwiek ran lub podrażnień. Nieodpowiedni dla dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie karmienia piersią. Ma działanie fotouczulające, dlatego po aplikacji nie należy wystawiać skóry na działanie promieni słonecznych.

Pasuje do niego olejek: amyris, lawenda, limonka, paczuli

Masa netto
10 ml
Nuty zapachowe
Cytrusowe
Bilavit
OET-BER-10
No reviews

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.