Olejek eteryczny bazylia - 10 ml

Olejek eteryczny bazylia otrzymywany jest na drodze destylacji parą wodną liści Ocimum basilicum. W języku starogreckim bazylia pospolita znana była pod nazwą basilikón phutón, a we francuskim l'herbe royale, co tłumaczone jest jako "roślina królewska". Ile w tym prawdy? Całkiem sporo. Bazylia słynie z korzystnego działania i od wieków występuje pod wieloma postaciami. Wśród herbat, suszu i proszku warto zwrócić uwagę na olejek eteryczny - skoncentrowany produkt o wielu zastosowaniach.

Dostępny
9,99 zł
Wysyłka w ciągu 24h

Zobacz także

 

Naturalny olejek eteryczny bazylia


Olejek eteryczny szałwiowy

Olejek bazylia - właściwości

Olejek bazyliowy posiada naturalne właściwości przeciwzapalne, po wmasowaniu w skórę łagodzi dolegliwości ze strony mięśni i stawów (objawy bólowe, sztywność, obrzęki), może też wspomagać krążenie. Produkt świetnie nadaje się do dyfuzji, oczyszcza i aromatyzuje powietrze, a jednocześnie zmniejsza dolegliwości oddechowe, redukuje bóle głowy i niestrawność.

Wykazuje aktywność przeciwutleniającą - stosowany regularnie może spowolnić procesy starzenia. Pomaga zachować wolną od zanieczyszczeń, zdrowo wyglądającą skórę. Zmniejszy drobne podrażnienia, złagodzi nieprzyjemne odczucia i przyspieszy regenerację, nadając elastyczności i sprężystości. Właściwości ekstraktu można wykorzystać w czasie relaksującej kąpieli lub terapeutycznego masażu.

Bazyliowy olejek to produkt o ziołowym zapachu, wyróżnia się jednak ciepłym i słodkim profilem o świeżych, lekko pikantnych nutach. Ekstrakt promuje spokój i relaks, łagodzi stres i niepokój. Bazylia odświeża umysł i wspiera koncentrację, może być stosowana w czasie pracy, nauki lub podczas długiej podróży samochodem. Ilość zastosowań zdaje się nie mieć końca, podobnie jest jednak z potrzebami. Olejek eteryczny bazylia odpowiada na wiele z nich - skutecznie i naturalnie.

Pochodzenie surowca: Bazylia pospolita pochodzi z tropikalnej części Afryki. Aktualnie nie występuje w naturalnych stanowiskach, występuje jedynie w uprawie.

INCI: Ocimum Basilicum Oil

Działanie: uspokajające, relaksujące, pozwala zachować skupienie

Zapach: słodki, ziołowy

Kolor: bezbarwny

Nuta: głowy

Zalecana aplikacja: do masażu, do kąpieli, w dyfuzorze, do inhalacji

Przeciwwskazania: Może podrażniać skórę wrażliwą. Przy pierwszym użyciu należy wykonać test miejscowy. Nie stosować w przypadku jakichkolwiek ran lub podrażnień. Nieodpowiedni dla dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie karmienia piersią.

Pasuje do niego olejek: frankincense, lawenda, melisa, szałwia muszkatołowa

Masa netto
10 ml
Nuty zapachowe
Ziołowe
Bilavit
OET-BAZ-10
No reviews

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.