Olejek eteryczny anyż - 10 ml

Olejek eteryczny anyż otrzymywany jest na drodze destylacji parą wodną ziaren biedrzeńca anyż. Pimpinella anisium - bo tak brzmi botaniczna nazwa rośliny pochodzi prawdopodobnie z południowo - wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Ze względu na swój charakterystyczny aromat roślinę uprawia się z powodzeniem na całym świecie. Olejek, jako najważniejszy produkt biedrzeńca anyż wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i perfumeryjnym.

Obecnie brak na stanie
6,40 zł

Zobacz także

 

Naturalny olejek eteryczny anyż


Olejek eteryczny szałwiowy

Olejek anyż - właściwości

Olejek wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwwirusowe. Stanowi wsparcie w czasie infekcji - zmniejsza przekrwienie błon śluzowych, ułatwia odkrztuszanie i oczyszcza powietrze, co znacznie poprawia komfort oddychania. W czasie inhalacji niweluje nieprzyjemne objawy choroby, jak ból głowy i zatok, łagodzi nudności i poczucie "rozbicia", które często towarzyszy infekcjom.

Stosowany podczas masażu rozgrzewa skórę i poprawia krążenie, łagodzi bóle mięśni i stawów, wynikające z przeciążenia lub choroby. Może być stosowany miejscowo w czasie menstruacji - zmniejszy ból brzucha i skurcze, poprawi też nastrój i ogólne samopoczucie. Ekstrakt stanowi doskonały dodatek do relaksacyjnej kąpieli po ciężkim dniu, odświeży umysł i przywróci elastyczność skóry.

Ma słodki, bogaty, korzenny aromat, który przypomina zapach czarnej lukrecji z delikatną, balsamiczną nutą. Łagodzi napięcie i nerwy, poprawia nastrój i samopoczucie. Warto zwrócić uwagę na proporcje - olejek stosowany w małych dawkach stymuluje i pobudza, większa ilość może powodować senność. Anyż ma bardzo intensywny zapach, ale harmonijnie łączy się z innymi olejkami eterycznymi, wzmacniając ich walory terapeutyczne i zapachowe.

Pochodzenie surowca: Biedrzeniec anyż pochodzi ze wschodniego brzegu Morza Śródziemnego. Jego przodek, czyli biedrzeniec kretycki był uprawiany na wyżynach Iranu.

INCI: Pimpinella Anisum Seed Oil

Działanie: dezodoryzujące, wykrztuśne, wspomaga pracę jelit

Zapach: słodki, lukrecjowy

Kolor: bezbarwny

Nuta: serca

Zalecana aplikacja: do masażu, do kąpieli, w dyfuzorze, do inhalacji

Przeciwwskazania: Może podrażniać skórę wrażliwą. Przy pierwszym użyciu należy wykonać test miejscowy. Nie stosować w przypadku jakichkolwiek ran lub podrażnień. Nieodpowiedni dla dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie karmienia piersią.

Pasuje do niego olejek: imbir, pieprz czarny, sosna, tymianek

Masa netto
10 ml
Nuty zapachowe
Przyprawowe
Bilavit
OET-ANY-10
No reviews

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.