Olejek z drzewa różanego - nieznany skarb natury

Pewne gatunki roślin od zarania dziejów uważane były za doskonałe lekarstwo na wiele powszechnych dolegliwości. Współczesna medycyna, ziołolecznictwo i kosmetologia czerpią wiele korzyści ze stosowania naturalnych składników, w tym olejków eterycznych. Jednym z mniej znanych, a jednak bardzo skutecznych produktów jest olejek z drzewa różanego, który wykazuje szerokie spektrum działania. Co warto o nim wiedzieć? 

Olejek z drzewa różanego - pochodzenie i pozyskiwanie

Drzewo różane, czyli Aniba Rosaeodra to drzewo naturalnie występujące w lasach deszczowych Amazonii na terenie Ameryki Południowej - w Kolumbii, Ekwadorze, Gujanie i Wenezueli. Większość światowej produkcji pochodzi jednak z Brazylii. Ale to może się wkrótce zmienić, bo niszczycielskie metody zbiorów sprawiły, że gatunek zagrożony jest wyginięciem. 

Chociaż podjęte zostały próby sztucznej hodowli nie przyniosły zadowalających rezultatów. 

Jak pozyskiwany jest olejek z drzewa różanego?

Pozyskiwanie olejku z drzewa różanego jest znacznie bardziej skomplikowane, niż w przypadku innych roślin. Na początku drzewo zostaje ścięte i podzielone na metrowe kłody - chociaż każda część rośliny jest pachnąca, do produkcji olejku eterycznego używa się tylko pnia.

Kłody są następnie składowane nad brzegiem rzeki Amazonki. I ma to dużo sensu, w trudno dostępnych lasach najlepszym środkiem transportu jest rzeka - kłody podróżują z nurtem wody. Kiedy dotrą do destylarni, są rozdrabniane i poddawane procesowi destylacji parowej. 

Co to jest destylacja parowa? 

To bardzo prosty, choć ciekawy proces. Rozdrobnione kłody układa się na specjalnych tacach i poddaje działaniu pary wodnej pod ciśnieniem, która unosi w górę związki zapachowe. Te transportowane są za pomocą cienkiej rury do specjalnego pojemnika, gdzie następuje chłodzenie. Para wodna (która zawiera przecież cenne cząsteczki) zmienia swój stan z gazowego na ciekły i spływa na dno naczynia, tworząc dwie warstwy - wodną na dole i organiczną (czyli olejek) na górze. 

Powstały płyn jest bezbarwny (choć czasem przybiera jasnożółty odcień). Ilość otrzymanego, czystego olejku jest naprawdę niewielka i stanowi tylko 1% w stosunku do wagi drewna - jest więc bardzo cenny.

Olejek z drzewa różanego - właściwości

Olejek z drzewa różanego wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Warto wspomnieć o działaniu uspokajającym, regenerującym, wzmacniającym i antyseptycznym. Doskonale tonizuje i dezodoryzuje. Badania pokazują, że wpływa na centralny układ nerwowy - uspokaja i może działać przeciwdepresyjnie. Łagodzi bóle głowy i mdłości (głównie te na tle nerwowym).

Właściwości olejku mogą się różnić w zależności od surowca, na który wpływa wiele różnych czynników, jak np. obszar, jakość gleby i środowisko. Niestety, nadal nie opracowano skutecznej metody badań, która określiłaby zmienność w składzie tego olejku eterycznego. 

Znacząca jest także obecność naturalnego związku chemicznego, zwanego linalolem (która sięga nawet 80%), stosowanego często w kosmetyce i perfumerii. Choć z powodzeniem stosuje się dziś syntetyczny zamiennik, olejek naturalny pozostał nieoceniony.  

Olejek z drzewa różanego - zastosowanie w aromaterapii

Zapach olejku z drzewa różanego ma słodki, drzewno - kwiatowy zapach. Przypomina nieco aromat róży, jest jednak nieco pikantniejszy. Stosowany często przy produkcji perfum (damskich i męskich) oraz w aromaterapii. Poprawia nastrój, odpręża i zapewnia równowagę emocjonalną. 

Doskonale łączy się z kilkoma popularnymi olejkami, są to przede wszystkim:

Od wieków uchodzi również za bardzo silny afrodyzjak - zapach, który działa na zmysły w szczególny sposób. 

Jak stosować? Poznaj kilka prostych przepisów

Olejek z drzewa różanego sprawdzi się idealnie jako baza kompozycji zapachowej. Przepis jest naprawdę łatwy:

Całość wlewamy do kominka aromaterapeutycznego i czekamy na efekty. Poczucie odprężenia i relaksu powinny pojawić się bardzo szybko.  

Jeśli cierpimy na uporczywe i nawracające bóle głowy, olejek eteryczny może pomóc (a na pewno nie zaszkodzi). Do mieszanki wystarczy użyć trzech składników:

Mieszanką nacieramy skronie i czoło w razie potrzeby (jednak nie częściej niż 5 razy na dobę). 

I oczywiście masaż, w tym wypadku również nie powinno być problemu z wykonaniem receptury:

Olejek z drzewa różanego - zastosowanie w kosmetyce

Olejek z drzewa różanego jest często stosowany przy produkcji kosmetyków najwyższej jakości - kremów, balsamów czy szamponów. Posiada właściwości regenerujące i pobudzające pracę komórek, uelastycznia i wygładza skórę. Normalizuje nadmierną potliwość i zmiękcza naskórek. 

Kosmetyki z olejkiem naturalnym można z powodzeniem stworzyć samodzielnie. Do ulubionych specyfików wystarczy dodać trochę olejku z drzewa różanego - najlepiej jedną kroplę na każde 5 ml (np. 40 kropel do balsamu o pojemności 200 ml). 

Olejek z drzewa różanego na twarz

Olejek z drzewa różanego sprawdzi się w przypadku cery suchej, dojrzałej i wrażliwej. Pomoże w walce z niedoskonałościami, jak trądzik, pękające naczynka, blizny i zmiany skórne o podłożu bakteryjnym. Poprawi mikrokrążenie, wygładzi zmarszczki i doskonale oczyści. Olejek eteryczny można również stosować, jeśli problemem jest szara, zmęczona lub zwiotczała skóra. 

Olejek z drzewa różanego słynie ze swoich właściwości tonizujacych, które warto wykorzystać, tworząc własny kosmetyk:

Całość dokładnie mieszamy - i już. Specyfik należy stosować dwa razy dziennie - rano i wieczorem. 

Olejek z drzewa różanego na włosy

Olejek z drzewa różanego doskonale odżywia włosy, nada im miękkości i połysku, a stosowany regularnie dodatkowo ułatwi rozczesywanie. Sposobów zastosowania jest kilka.

Sprawdzi się do olejowania - oczywiście w połączeniu z roślinnym olejem bazowym w proporcji 1 kropla olejku z drzewa różanego na 1 łyżkę bazy. Aby wzmocnić działanie i spotęgować efekt warto wykonać delikatny masaż skalpu.

Olejek można również dodać do ulubionego szamponu lub najczęściej stosowanej odżywki, pamiętając o odpowiedniej ilości (1 kropla na 5 ml kosmetyku).

Olejek z drzewa różanego - przeciwwskazania

Stosowanie olejku z drzewa różanego jest naprawdę bezpieczne, a przeciwwskazań jest niewiele. Podobnie jak w przypadku innych olejków eterycznych, nie należy stosować specyfiku bezpośrednio na skórę. Skoncentrowana formuła może wywołać podrażnienia lub odczyny alergiczne. 

Dodatkowo, olejek nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, a także w przypadku dzieci poniżej 6. roku życia. 

Olejek najlepiej przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej, dzięki temu nie straci swoich właściwości.

Olejek z drzewa różanego to cenny, wszechstronny - i co najważniejsze- naturalny produkt. Od wieków stosowany w celu poprawy urody, samopoczucia i zdrowia. A dziś, choć znacznie łatwiej dostępny uchodzi za jeden z mniej znanych i popularnych. Może czas to zmienić? 

Bibliografia

"Non - Wood Forest Producte. Falvours and fragrances of plant origin" - J. J. W. Coppen

"Izomery a zapach, czyli nos jako sterochemik" - K. Wińska, B. Potaniec,  W. Mączka, M. Grabarczyk, M. Anioł, Dz. Wawrzeńczyk - Katedra Chemii , Uniwersytet przyrodniczy we Wrocławiu 

"Nuclear DNA content karyotype od Rosewood (Aniba rosaeodora)" - The Brazilian Society od Genetics

Powiązane wpisy

Instagram

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produkt dodany do listy życzeń

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.