Olejek z drzewa herbacianego - w apteczce, kosmetyczce i domowej strefie SPA

Olejek z drzewa herbacianego stanowi rozwiązanie wielu powszechnie występujących problemów, z którymi boryka się większość z nas. Jest bezpieczny i skuteczny, a jego wszechstronne zastosowanie zachwyca tych, którzy je znają. Stosowany najczęściej w aromaterapii, a powinien stanowić podstawowe wyposażenie każdej apteczki. Dowiedzmy się dlaczego.

Olejek z drzewa herbacianego - pozyskiwanie

Olejek z drzewa herbacianego pozyskiwany jest z australijskiej rośliny o nazwie Melaleuca Alternifolia pochodzącej z rodziny mirtowatych. Największą ilość olejku wytwarza się obecnie w Nowej Południowej Walii. Do produkcji olejku wykorzystuje się aromatyczne liście, które zbierane są w okresie od listopada do maja. W celu uzyskania ekstraktu surowiec poddawany jest procesowi destylacji parą wodną. 

W jego skład wchodzi nawet 100 różnych związków, a ich doskonała kompozycja odpowiada za niezwykłe właściwości. Wiemy to już od dawna, bo olejek z drzewa herbacianego jest najlepiej zbadanym (i udokumentowanym) olejkiem eterycznym. A to chyba o czymś świadczy. 

Drzewo herbaciane a herbata 

Drzewo herbaciane nie ma nic wspólnego z herbatą, którą znamy. Nazwę Tea Tree Oil stworzył kapitan James Cook, kiedy podczas jednej ze swoich wypraw postanowił spróbować lokalnego naparu z "leczniczego drzewa", które sposobem parzenia (lub też smakiem) przypominało właśnie herbaciany napar. 

Olejek z drzewa herbacianego - właściwości

Olejek z drzewa herbacianego należy do najsilniejszych antyseptyków pochodzenia roślinnego. Największą skuteczność osiąga stosowany miejscowo. Wykazuje dużą aktywność przeciwdrobnoustrojową wobec bakterii i grzybów (w tym także szczepów odpornych na działanie leków). Stanowi doskonałe uzupełnienie lub nawet alternatywę dla wielu terapii.

Olejek z drzewa herbacianego wykazuje charakter lipofilowy, czyli doskonale wnika w głąb skóry. Bardzo szybko trafia do krwiobiegu, układu limfatycznego i zakończeń nerwowych skóry (maksymalnie po 30 minutach).

A to jeszcze nie wszystko, bo olejek naturalny ma również właściwości uspokajające oraz znieczulające (choć krótkotrwałe i miejscowe). Łagodzi objawy po ukąszeniach owadów.

Jest szeroko stosowany w przypadku problemów skórnych, takich jak łupież, łuszczyca, łojotokowe zapalenie skóry, grzybica stóp, rany, oparzenia, wypryski atopowe czy czyraki. 

Trochę tego jest, prawda?

Olejek z drzewa herbacianego - zastosowanie w aromaterapii

Olejek z drzewa herbacianego wyróżnia się świeżym, ziołowym, nieco przyprawowym zapachem. I choć aromat jest bardzo przyjemny, raczej nie wykorzystuje się go przy produkcji perfum. 

Stosowany za to często w czasie aromaterapii, łagodzi bóle głowy i przebieg infekcji górnych dróg oddechowych (poprzez inhalację). Może być używany samodzielnie lub w kompozycji - bardzo harmonijnie łączy się w wieloma olejkami, wśród których warto wymienić przynajmniej kilka:

Ciekawe połączenia

Olejek z drzewa herbacianego będzie doskonałym składnikiem intensywnej mieszanki. Warto zestawić swoje ulubione zapachy (nie więcej niż 5 na raz) lub skorzystać z poniższych podpowiedzi:

Domowe SPA

Olejek z drzewa herbacianego idealnie sprawdzi się w czasie kąpieli - wystarczy dodać tylko kilka (od 5 do 10) kropel olejku do wody. Opcjonalnie, kąpiel można wzbogacić również o olej (np. ze słodkich migdałów), by dodatkowo nawilżyć skórę. 

Olejek eteryczny doskonale sprawdzi się także podczas masażu. Podstawowa formuła jest banalna i składa się z dwóch składników:

Mieszankę można oczywiście wzbogacić w zależności od nastroju. Rozmaryn wzmocni ziołowy aromat, cytryna nada świeżości a róża słodyczy. 

Olejek z drzewa herbacianego - zastosowanie w kosmetyce

Olejek z drzewa herbacianego jest szeroko stosowany w kosmetyce. Ma duży potencjał terapeutyczny i leczniczy, doskonale wpływa na skórę, szczególnie tłustą (reguluje pracę gruczołów łojowych) i trądzikową, przy czym nie wysusza cery (jak większość preparatów o podobnych właściwościach). 

Olejek eteryczny znajdziemy w wielu dobrych kosmetykach, ponieważ doskonale chroni preparaty przed rozwojem szkodliwych drobnoustrojów. 

Kosmetyki do pielęgnacji, nie tylko ciała, ale i włosów można stworzyć samodzielnie. Kilka kropel olejku z drzewa herbacianego wystarczy dodać do ulubionego szamponu (ok. 1-2 ml olejku na każde 100 ml kosmetyku). Chociaż wpływ na włosy jest niewielki, przyniesie dużo korzyści dla skóry głowy. Sprawdzi się w przypadku problemów z nadmiernym przetłuszczaniem, łupieżem lub chorobami skalpu pochodzenia bakteryjnego. 

Olejek z drzewa herbacianego na trądzik

Właściwości przeciwbakteryjne olejku z drzewa herbacianego są wprost nieocenione. Badania dowiodły, że w odpowiednim stężeniu wykazuje bardzo skuteczne działanie w stosunku do 32 szczepów bakterii wyizolowanych ze zmian trądzikowych (Propionibacterium acnes). Zmniejsza liczbę stanów zapalnych, redukuje zaskórniki i poprawia stan cery.

Naukowcy dowiedli, że chociaż olejek herbaciany działa nieco wolniej niż farmaceutyki (np. nadtlenek benzoilu w tym samym stężeniu), efekt końcowy jest prawie identyczny, a olejek wykazuje mniej skutków ubocznych. 

Jak stosować?

Olejek można stosować punktowo (w nierozcieńczonej formie) na zmienione miejsca - nie tylko na twarzy, ale też na dekolcie, ramionach czy plecach.

Olejek z drzewa herbacianego - przeciwwskazania

Przeciwwskazań do stosowania olejku eterycznego jest niewiele. Kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji powinny skonsultować się z lekarzem zanim zastosują kurację po raz pierwszy. Nie zaleca się stosowania produktu u dzieci poniżej 6. roku życia. 

Lepiej zrezygnować z olejku, jeśli cierpimy na alergię lub pojawiły się jakiekolwiek niepożądane skutki uboczne (chociaż te występują niezwykle rzadko i dotyczą najczęściej osób z nadwrażliwą skórą).

Warto wiedzieć, że...

Aby uzyskać najlepsze efekty (bez podrażnień) eksperci zalecają stężenie olejku eterycznego w zakresie 1% - 10% - im delikatniejsza skóra, tym mniejsze powinno być stężenie.  

Olejek z drzewa herbacianego to świetny środek do niszczenia roztoczy, które występują powszechnie w kurzu, dywanach czy pościeli.

Skład olejku narażony jest na szybkie zmiany. Związki (jak terpinen) ulegają utlenieniu, a olejek ciemnieje, może też pojawić się charakterystyczny osad. Proces przyspiesza ekspozycja produktu na słońce i działanie zbyt wysokiej temperatury. Trochę inaczej reaguje p-cymen - w świeżym olejku jego zawartość wynosi ok. 4%, by po kilku miesiącach wzrosnąć nawet do 30% - to właśnie ten związek podrażnia skórę. Krótko mówiąc - zbyt długie lub niewłaściwe przechowywanie otwartej butelki olejku eterycznego zmienia właściwości- niestety - na gorsze.   

Olejek eteryczny z drzewa herbacianego to doskonały, naturalny produkt, który może rozwiązać wiele uciążliwych i nieprzyjemnych problemów - ze zdrowiem i urodą. Jego skuteczne działanie zostało wielokrotnie udowodnione, a to i tak prawdopodobnie nie wszystko. Korzyści jest mnóstwo, przy naprawdę niewielkim wysiłku - czy to nie najlepszy sposób na (skuteczną) pielęgnację?

Bibliografia

"Aktywność przeciwdrobnoustrojowa olejku z drzewa herbacianego (Tea Tree Oil) w badaniach in vitro. Cześć II" - A. Garbusińska, A. Mertas, E. Szliszka, W. Król, Katedra i Zakład Mikrobiologii i Immunologii, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 

"Rośliny lecznicze w terapii chorób skóry" - M. Wyszkowska-Kolatko, P. Koczurkiewicz, K. Wójcik, E. Pękala, Zakład Biochemii Farmaceutycznej , Wydział Farmaceutyczny Uniwersytetu Jagiellońskiego,, Collegium Medicum w Krakowie   

"Badania in vitro nad cytotoksycznością olejku z drzewa herbacianego" -  M. Wyszkowska-Kolatko, P. Koczurkiewicz, E. Pękala, Zakład Biochemii Farmaceutycznej, Wydział Farmaceutyczny,  Uniwersytet Jagielloński, Collegium Medicum, Kraków

"Znaczenie olejku z drzewa herbacianego w fitoterapii. Cz. I. Skład olejku i jego właściwości biologiczne" - B. Kędzia, J. Alkiewicz, S. Han, Instytut Roślin i Przetworów  

Powiązane wpisy

Instagram

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produkt dodany do listy życzeń

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.