Olejek jałowcowy - magiczny ekstrakt we współczesnym wydaniu

Chętnie stosowany przez starożytne cywilizacje, z powodzeniem wykorzystywany także i dziś - olejek jałowcowy. Kiedyś uważany za magiczny, stanowił element tradycyjnych obrzędów, był też niezbędny przy leczeniu wielu powszechnych dolegliwości. Korzyści wynikające ze składu nie zmieniły się z biegiem lat, ale o właściwościach olejku jałowcowego wiadomo wiele więcej. Poznaj efektywne metody wykorzystania ekstraktu na co dzień.

Olejek jałowcowy - pozyskiwanie

Olejek jałowcowy pozyskiwany jest z drzew jałowca pospolitego (Juniperus communis L.). Roślina należy do rodziny cyprysowatych (Cupressaceae), która obejmuje do 67 różnych gatunków. Prawdopodobnie pochodzi z terenów Bułgarii, ale obecnie występuje powszechnie na półkuli północnej, w różnych warunkach klimatycznych.

Jałowiec wytwarza owoce - ciemnoniebieskie jagody - które zawierają ok. 87 różnych związków chemicznych, są również źródłem cennego olejku eterycznego. Ekstrakt pozyskuje się kilkoma metodami, jednak najczęściej wykorzystuje się proces destylacji z parą wodną - co pozwala zachować najwięcej właściwości leczniczych.  

Olejek jałowcowy - właściwości

O właściwościach olejku jałowcowego decyduje jego skład, to jasne. Ten jednak jest zmienny i zależy od wielu czynników, jak klimat, gleba w której dojrzewa surowiec czy szybkość procesu rozdrabniania owoców. Największą część stanowią monoterpeny (60% - 80%) i seskwiterpeny (ok. 10%). Co to oznacza?

Olejek wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Działa przeciwzapalnie i miejscowo rozgrzewa. Stosowany często w chorobach układu ruchu, wspomaga leczenie dolegliwości artretycznych i reumatycznych, niweluje nieprzyjemne objawy bólowe i drobne obrzęki. 

Ekstrakt z jałowca obniża ciśnienie krwi, a jako substancja drażniąca działa spazmolitycznie (rozkurcza mięśnie gładkie). Może zmniejszyć reakcje bólowe, które wynikają z chorób układu trawiennego i moczowego.  

Olejek jałowcowy wykazuje aktywność przeciwdrobnoustrojową - zwalcza podrażnienia skóry, wysypki i inne dermatozy. Ze względu na działanie antyseptyczne stosowany jest w leczeniu trądziku, chroni rany przed zakażeniem i może przyspieszyć proces gojenia.  

Olejek jałowcowy pomaga usunąć substancje chemiczne (toksyny) z organizmu i wspiera jego naturalne funkcje. 

Olejek jałowcowy - jak używać?

Olejek jałowcowy to doskonale uzupełnienie apteczki, to już wiadomo. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że sprawdzi się również w kosmetyce. Choć na szeroką skalę stosowany jest najczęściej jako bezpieczny środek aromatyzujący, warto wykorzystać też właściwości ekstraktu, szczególnie jeśli mowa o pielęgnacji skóry i włosów. 

Olejek jałowcowy zmniejsza widoczność przebarwień, redukuje nadmiar sebum i likwiduje bakterie, które odpowiadają za stany zapalne. Dermatolodzy zalecają produkt dla cery tłustej, mieszanej i trądzikowej. Najłatwiej dodać kilka kropel do kremu, ale można też stworzyć skuteczny tonik: 

Wodę można zastąpić naparem z rumianku, warto jednak zmienić proporcje (np. 50 ml płynu + 5 kropel olejku), ponieważ mikstura ma znacznie krótszy okres przydatności (ok. 5 dni).

Olejek jałowcowy na włosy

Olejek jałowcowy wykazuje działanie antyseptyczne - oczyści skórę głowy, usunie martwy naskórek i pomoże zwalczyć łupież. Dodatkowo, naturalnie zmiękczy włosy i odżywi przesuszony skalp. Ekstrakt promuje zdrowie mieszków włosowych, a w dłuższej perspektywie chroni przed wypadaniem i widocznie zwiększa objętość pasm. Najłatwiej dodać kilka kropel produktu do szamponu lub odżywki (świetnie komponuje się z ziołowymi produktami). 

Dla szybszych i bardziej efektownych rezultatów, przynajmniej raz w tygodniu warto zastosować płukankę:

Jak stosować? Wymieszać wszystkie składniki i dokładnie wypłukać włosy po umyciu.

Olejek jałowcowy na cellulit

Olejek jałowcowy wykorzystywany jest często w specjalistycznych preparatach na cellulit. Napina skórę, wspomaga krążenie krwi i limity, ułatwia regenerację tkanek. Wyciąg zastosowany podczas masażu poprawia krążenie, napina mięśnie i ujędrnia skórę, a także spłyca rozstępy i zapobiega pojawianiu się nowych zmian. 

Olejek jałowcowy może być stosowany samodzielnie:

 

...lub jako element skutecznej receptury antycellulitowej do masażu lub kąpieli:

Olejek jałowcowy - aromaterapia

Olejek jałowcowy ma bardzo złożony zapach - leśny, drzewno - korzenny i ziemisty, a jednocześnie świeży z ukrytą owocową nutą. To własne ten aromat można wyczuć w popularnym napoju alkoholowym - ginie. Zaskoczenie? 

Olejek z jałowca promuje dobre samopoczucie, redukuje stres, napięcie i ból głowy, wzmaga koncentrację i likwiduje oznaki zmęczenia. Doda energii w ciągu dnia i wyciszy przed snem. 

Olejek jałowcowy do inhalacji

Olejek jałowcowy zalecany jest w czasie leczenia infekcji dróg oddechowych, oczyści zatoki i ukoi podrażnione gardło. Może być stosowany doraźnie - ekstraktem wystarczy nasączyć wacik kosmetyczny, umieścić w okolicach nosa i wdychać. 

Dużo skuteczniejsza jest jednak inhalacja. Zwalcza nie tylko objawy, działa też na źródło problemu, czyli wirusy i inne drobnoustroje unoszące się w powietrzu. Jak przygotować zabieg? Do naczynia z gorącą wodą należy dodać 6 - 10 kropli olejku jałowcowego. 

W przypadku poważnych problemów z oddychaniem można też wypróbować niezawodną mieszankę olejków eterycznych:

Olejek jałowcowy - z jakimi olejkami łączyć?

Olejek jałowcowy to doskonały wybór dla wszystkich, którzy lubią złożone, nieoczywiste zapachy. Choć może być stosowany samodzielnie, sprawdzi się też jako element ciekawych kompozycji. Do olejku jałowcowego doskonale pasują wszystkie aromaty cytrusowe (jak np. bergamotka, lemongrass czy cytryna), choć nie tylko. Które olejki warto wypróbować?

Uzyskanie idealnej harmonii zapachu to kwestia bardzo indywidualna. Istnieje jednak wiele uniwersalnych połączeń, które zachwycają aromatem, a przy okazji wykazują działanie synergiczne (co oznacza zwiększenie ich dobroczynnych właściwości). Jak łączyć olejek jałowcowy?

Olejek jałowcowy na co dzień

Olejek jałowcowy to jeden z tych produktów, które warto mieć zawsze przy sobie. Aromat jest delikatny i dyskretny, a ma ogromną moc. Przywraca siły w okresach wzmożonej aktywności i stresu. Aby cieszyć się właściwościami ekstraktu, wystarczy rozprowadzić kilka kropli produktu na chusteczce, przyłożyć do nosa i głęboko oddychać. Poprawa nastroju gwarantowana. 

Olejek jałowcowy sprawdzi się też w domu - do czyszczenia powierzchni, jako odświeżacz powietrza lub spray zwalczający pleśń. Warto znać to zastosowanie, bo pleśń jest toksyczna i może mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie (wywołuje astmę, alergię, infekcje, problemy z koncentracją czy przewlekłe bóle głowy). Wiele środków dostępnych w sklepach zawiera silne, ale i szkodliwe składniki. A te można spokojnie zastąpić odpowiednią mieszanką olejków eterycznych.

W butelce z atomizerem należy zmieszać kilka składników:

Miejsca pokryte pleśnią należy dokładnie spryskać preparatem, pozostawić na 48 godzin, a następnie zmyć wodą z mydłem i osuszyć ręcznikiem papierowym. Proste? Naturalnie.

Kiedyś wierzono, że olejek jałowcowy odstrasza złe duchy. Choć dziś można spojrzeć na te przesądy z przymrużeniem oka, właściwości warto traktować poważnie. Wszechstronne zastosowanie zdrowotne i kosmetyczne sprawia, że olejek jałowcowy może zastąpić wiele syntetycznych produktów, które stosujemy na co dzień. A skoro można łatwo i skutecznie, ekologicznie i w zgodzie z naturą, to wybór chyba jest prosty. 

Bibliografia

"Ocena działania olejku jałowcowego wobec grzybów drożdżopodobnych" - A. Kędzia, E. Hołderna - Kędzia, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, Poznań, Gdański Uniwersytet Medyczny

"Antibacterial nad Antifungal Activity of Juniper Berry Oil nad it's Selected Components" - N. Filipowicz, M. Kamiński, J. Kurlenda, M. Asztemborska, J. R. Ochocka, Department of Biology and Pharmaceutical Botany, Medical university of Gdańsk, Intercollegiate Faculty of Biotechnology of Medical University of Gdańsk and University of Gdańsk, Institute of Physical Chemistry, Polish Academy of Science, Warsaw

"Kinetics of distillation of essential oil from comminuted ripe juniper (Juniperus communis L.) berries" - V. Veljković, czasopismo naukowe Biochemical Engineering Journal

"Antimicrobial activity of juniper berry essential oil (Juniperus communis L., Cupressaceae)" - S. Pepeljnjak, I. Kosalec, Z. Kalodera, N. Blažević, Department of Microbiology, Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy and Biochemistry, University of Zagreb 

"Herbal Medicine - Expanded Commission E Monographs" - M. Blumenthal, A. Goldberg, J. Brinckmann, American Botanical Council

"Inhibition of elastase activity essential oil in vitro" -  M. Mori, N. Ikeda, Y. Kato, M. Minamino, K. Watabe, czasopismo medyczne Journal of Cosmetic Dermatology

Powiązane wpisy

Instagram

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produkt dodany do listy życzeń

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.