Olejek frankincense - co skrywa zapach orientu?

Kadzidłowiec od wieków stanowi ważny składnik perfum i mieszanek zapachowych. Rozwój medycyny i metod badawczych oraz stale rosnące zainteresowanie naturalnymi rozwiązaniami przyniosły ciekawe efekty. Naukowcy nieustannie badają roślinę i jej najważniejszy produkt - olejek eteryczny. Wciąż odkrywany jest nowy potencjał leczniczy, a lista zastosowań się wydłuża. Chyba warto poznać olejek frankincense nieco lepiej?

Olejek frankincense - pozyskiwanie

Olejek frankincense pozyskiwany jest z kadzidłowca (Boswellia) - drzewa z rodziny osoczynowatych (Burseraceae). Chociaż Boswellia obejmuje więcej niż 20 gatunków, tylko kilka z nich uważanych jest za odpowiedni surowiec do wytwarzania olejku eterycznego. W Indiach to Boswellia serrata, na Półwyspie Arabskim Boswellia sacra, a w Afryce Boswellia carterii. Zróżnicowanie geograficzne, odmienny klimat i metody upraw są przyczyną różnic w składzie. Każda z odmian jest trochę inna, wszystkie są jednak równie dobre.   

Nazwa frankincense, choć dosyć egzotyczna, oznacza po prostu..."prawdziwe kadzidło". Aby uzyskać surowiec do produkcji olejku, nacina się korę drzewa, co pozwala uwolnić ukrytą wewnątrz żywicę. Po całkowitym zastygnięciu substancja - już jako "olibanum" jest uważnie zbierana. W tej formie może być używana jako kadzidło, najczęściej to jednak nie koniec, a materiał zostaje dodatkowo przetworzony.

Dzięki metodzie destylacji z parą wodną olibanum zmienia się na wygodny w użyciu olejek eteryczny. 

Olejek frankincense - właściwości

Olejek z kadzidłowca jest złożoną mieszanką naturalnych substancji chemicznych, która wykazuje aktywność biologiczną nawet przy stosunkowo niskich stężeniach. 

Wśród najważniejszych właściwości należy wymienić przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, olejek przyspiesza gojenie zadrapań i niewielkich ran. Ekstrakt sprawdzi się również w przebiegu infekcji dróg oddechowych -  wykazuje działanie wykrztuśne i przywraca komfort oddychania, a dodatkowo oczyszcza powietrze. Wzmacnia i pobudza układ oddechowy, znajduje zastosowanie w syropach na kaszel i naturalnych preparatach używanych w łagodzeniu przebiegu astmy.   

Olejek frankincense hamuje wytwarzanie mediatorów stanu zapalnego, redukuje patologiczne zmiany w przebiegu reumatyzmu i innych schorzeń związanych z tkanką łączną. Działa przeciwbólowo, a stosowany regularnie może zmniejszać obrzęk stawów i poprawić ich ruchomość. 

Olejek z kadzidłowca to istotny promotor zdrowia i odporności komórek organizmu - wspiera ich pracę, poprawia kondycję i ułatwia regenerację. To ważne również z kosmetycznego punktu widzenia, ponieważ ekstrakt odmładza i odżywia skórę, łagodzi mniejsze stany zapalne, a także rozjaśnia blizny. 

Ale jest coś jeszcze...

Olejek frankincense na raka

Olejek frankincense posiada w swoim składzie wiele cennych substancji, najważniejsze wydają się jednak kwasy bosweliowe, które znane są ze swoich przeciwnowotworowych właściwości. Jak pokazują liczne badania, składniki aktywne zawarte w olejku z kadzidłowca doskonale różnicują zdrowe i nowotworowe komórki w organizmie. Wspierają pracę tych pierwszych oraz hamują wzrost i żywotność drugich. 

Ogromny potencjał w działaniu antyproliferacyjnym jest nieustannie badany, a naukowcy co rusz zaskakują nowymi (i bardzo obiecującymi) wynikami testów. 

Olejek frankincense - zastosowanie w aromaterapii

Olejek z kadzidłowca ma niezwykły zapach - bardzo intensywny i ciepły, lekko żywiczny, drzewno - korzenny z orzeźwiającą nutą. Łagodzi stany lękowe i napięcie emocjonalne, uspokaja i wycisza. Poprawia nastrój i niweluje stres. Skuteczne zabiegi aromaterapeutyczne w domowym zaciszu są możliwe i...bardzo łatwe. Poznajmy podstawowe receptury:

  • do kąpieli: 5 - 10 kropel olejku z kadzidłowca + 10 ml oleju roślinnego (opcjonalnie)
  • do masażu: 4 krople olejku z kadzidłowca + 25 ml oleju roślinnego
  • do kominka aromaterapeutycznego: 5 - 10 kropel olejku z kadzidłowca 

Warto pamiętać, że olejek frankincense stanowi doskonałą bazę do tworzenia własnych kompozycji. 

Od podstaw

Olejek frankincense może wydawać się trudny...przynajmniej na początku. Bogaty, niespotykany zapach z pewnością stanowi pewne wyzwanie - bez obaw, doskonale łączy się z kilkoma znanymi olejkami:

  • lawenda
  • cytryna
  • szałwia
  • drzewo cedrowe
  • limonka
  • pomarańcza
  • cyprys
  • róża
  • drzewo sandałowe
  • geranium
  • ylang - ylang
  • szałwia  

I trochę kombinacji

Olejek z kadzidłowca indyjskiego z powodzeniem sprawdzi się jako element złożonych mieszanek. Orientalne lub świeże? Istnieje wiele możliwości, a ograniczają jedynie...osobiste preferencje. Jak prezentują się takie połączenia?

  • 2 krople olejku z kadzidłowca + 2 krople olejku sandałowego + 4 krople grejpfruta
  • 5 kropel olejku z kadzidłowca + 2 krople olejku z drzewa cedrowego + 2 krople pomarańczy
  • 3 krople olejku z kadzidłowca + 4 krople lawendy + 3 krople pomarańczy
  • 4 krople olejku z kadzidłowca + 3 krople paczuli + 3 krople olejku sandałowego 

Olejek frankincense - zastosowanie w kosmetyce

Olejek z kadzidłowca indyjskiego to produkt tradycyjny, ale stosowany jest z powodzeniem w nowoczesnej kosmetyce. Coraz częściej docenia się jego działanie odżywcze i regenerujące. Polecany jest do cery dojrzałej, zmęczonej i problematycznej, choć przyniesie szereg korzyści w każdym innym przypadku. Sprawdzi się przy pielęgnacji delikatnych (i wymagających) okolic szyi i biustu - ujędrni i nawilży, pozostawiając skórę miękką i gładką.  

Kosmetyki z olejkiem z kadzidłowca można wykonać samodzielnie. Choć oczywiście warto kierować się siłą zapachu, najważniejsze są proporcje. Stężenie olejku w gotowym preparacie nie powinno być zbyt wysokie, odpowiednie efekty przyniesie już 8 kropli frankincense na każde 100 ml produktu. 

Olejek frankincense na włosy

Olejek frankincense może stanowić składnik naturalnej rutyny pielęgnacyjnej włosów. Ekstrakt z kadzidłowca jest promotorem zdrowego skalpu - oczyszcza skórę głowy, zapobiega łupieżowi, reguluje wydzielanie sebum i odżywia mieszki włosowe, dzięki czemu zapobiega wypadaniu i stymuluje porost. 

Doskonale dba o kosmyki - sprawia, że są nawilżone i lśniące. Sprawdzi się jako uzupełnienie gotowej odżywki lub dodatkowy składnik podczas olejowania. Efekty bez zbędnego wysiłku? Jak najbardziej. 

Olejek frankincense - przeciwwskazania

Olejek z kadzidłowca to produkt znany i wykorzystywany od lat, warto jednak zachować pewne środki ostrożności. 

Olejek nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji, specjaliści nie zalecają ekstraktu również dzieciom poniżej 6. roku życia. Chociaż nie ma dowodów na negatywne skutki działania produktu, brakuje badań potwierdzających bezpieczeństwo stosowania.  

Olejek nie sprawdzi się u osób, które doświadczają wahań hormonalnych oraz problemów z krzepnięciem krwi. 

Produkt (szczególnie w wysokich stężeniach) może wywoływać reakcje alergiczne, podrażnienia skóry, a także bóle głowy i nudności.

Olejek frankincense słynie ze swojego orientalnego zapachu. Najistotniejsze powinny być jednak niezwykle właściwości - jest przecież jednym z najcenniejszych olejków eterycznych. Za bogatym aromatem kryje się złożona mieszanka naturalnych substancji o wielu zaletach i szerokim spektrum działania. Olejek z pewnością znajdzie zastosowanie w każdym domu...szybko zyskując miano niezastąpionego.

Bibliografia

 "Frankincense - therapeutic properties" (Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej) - A. Ridha Mustafa Al-Yasiry, B. Kiczorowska, Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii, Wydział Biologii i hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 "Frankincense: systematic review" - E. Ernst, Complementary Medicine, Peninsula Medical School, Universieties of Exeter nad Plymouth Exeter, UK

"Chemistry and Immunomodulatory Activity of Frankincense Oil" - Botros R. Mikhaeil, Galal T. Matooq, Farid A. Badria, Mohamed M. A. Amer,  Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Mansoura University, Egypt

"Frankincense oil derived from Boswellia carteri induces tumor cell specific cytotoxicity" (BMC Complemantary and Alternative Medicine) - praca zbiorowa   

Powiązane wpisy

Instagram

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produkt dodany do listy życzeń

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.