Olejek eteryczny yuzu - jakie tajemnicze właściwości w sobie skrywa?

Olejek eteryczny yuzu jest to ekstrakt wytwarzany ze skórki owoców cytrusowych pochodzących z Chin. Roślina ta ze względu na swoje cenne właściwości zdrowotne znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w aromaterapii. Owoc ten stał się szybko popularny na całym świecie, a dużym zainteresowaniem cieszy się zwłaszcza wytwarzany z niego olejek.

Czym jest Yuzu i skąd pochodzi?

Yuzu jest to niezwykły owoc pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Został on sprowadzony do Japonii oraz Korei z Chin w okresie dynastii Tang. Współcześnie roślina ta uprawiana jest nie tylko w całej Azji Wschodniej, ale także w Stanach Zjednoczonych. Yuzu stanowi połączenie kwaśnej mandarynki i cytrusa Ichang papeda. Ma żółto-zielony kolor (w zależności od stopnia dojrzałości), twardą skórkę i osiąga wielkości od 5,5 do 7,5 cm. Swoim wyglądem przypomina skrzyżowanie limonki, mandarynki i grejpfruta, a w smaku jest cierpko-kwaśny. Ma też intensywny i orzeźwiający zapach. Drzewo Yuzu (Citrus junos) jest dosyć niskie, gdyż osiąga tylko ok. 180 cm, a do tego jest pokryte licznymi kolcami. Ma okazałe liście i kwiaty o cudownym zapachu, których używa się do produkcji różnych kosmetyków, a zwłaszcza perfum. Owoce, które daje to drzewo, są źródłem wielu dobroczynnych dla ludzkiego organizmu substancji.

Pozyskiwanie olejku eterycznego yuzu

Olejek eteryczny Yuzu pozyskuje się z żółtych oraz zielonych skórek świeżo zebranych owoców Citrus junos, uprawianych zazwyczaj w japońskich sadach. Jest on produkowany poprzez wyciskanie, destylację próżniową, destylację z parą wodną, jak i ekstrakcję CO2. Olejek eteryczny ze skórki tego owocu może być cieczą bezbarwną, czy też przybierać kolor od pomarańczowego do jasnobrązowego. Ma silny, słodki, cytrusowy zapach i nie jest rozpuszczalny w wodzie.

Olejek eteryczny yuzu - 10 ml

OET-YUZ-10
Olejek eteryczny Yuzu to ekstrakt pozyskiwany ze skórki niewielkich owoców cytrusowych (Citrus junos). Roślina pochodzi z Chin, ale używana jest tradycyjnie w Japonii, gdzie stanowi nie tylko surowiec leczniczy, ale integralną część kultury. Choć znana głównie w Azji, powoli zyskuje popularność w innych częściach świata. Roślinę i jej ekstrakt...
Dostępny
19,90 zł

Jakie właściwości zdrowotne ma olejek Yuzu?

Olejek Yuzu ma charakterystyczny cytrusowy zapach, który jest mieszanką zielonej mandarynki oraz grejpfruta. Często wykorzystuje się go do aromaterapii i wspierania zdrowia układu oddechowego. Można go łączyć z innymi olejkami. Jego zapach jest odświeżający i ma wiele właściwości terapeutycznych, przez co świetnie sprawdza się w aromatoterapii w saunie suchej. Jest też doskonałym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry, gdyż pomaga zadbać o jej młody wygląd. Wpływa też korzystnie na stan psychiczny człowieka, zmniejszając napięcia i stres. To jednak nie wszystkie jego cenne właściwości.

  • Olejek eteryczny Yuzu dla pięknego wyglądu

Olejek eteryczny z tego azjatyckiego owocu ma właściwości odświeżające i przeciwstarzeniowe. To doskonałe źródło witaminy C. Taki preparat pozwala zmniejszyć rozwój zaawansowanych produktów końcowych glikacji (AGE), a także zwiększyć syntezę kolagenu. Jak wiemy, kolagen jest niezwykle ważną substancją dla młodego wyglądu skóry. Yuzu zwiększa elastyczność i napięcia naskórka, ponadto eliminuje płytkie zmarszczki i linie. Oprócz tego, działa też tonizująco i rozjaśniająco na skórę, pozostawiając ją gładką i promienną.

  • Olejek eteryczny Yuzu na dobre samopoczucie

Olejki eteryczne są świetnym sposobem na poprawę nastroju. Badania nad olejkiem Yuzu i jego wpływem na stan psychiczny człowieka udowodniły, iż jest on w stanie poprawiać nastrój. Jest to możliwe przez współpracę z mózgiem w celu produkcji hormonów dobrego samopoczucia (np. serotonina) czy też przeciwdziałaniu szybkiego rozpadowi tego hormonu. Dzięki temu organizm przez dłuższy czas odczuwa bardziej skoncentrowany i pozytywny nastrój.

  • Olejek eteryczny Yuzu na walkę ze stresem

Silny stres prowadzi do wielu objawów, jak podwyższone ciśnienie krwi, brak skupienia, szybkie oddechy. Naukowcy dowiedli, iż olejek eteryczny Yuzu pomaga walczyć ze stresem, poprzez obniżenie poziomu kortyzolu (hormon stresu). Dzięki temu wspiera regulację ciśnienia krwi, obniża tętno, a także poprawia jasność umysłu.

  • Olejek eteryczny Yuzu zmniejsza objawy astmy

Astma to poważna choroba, gdyż niesie ze sobą ryzyko ostrego zapalenia płuc oraz dróg oddechowych. Znacznie utrudnia prawidłowe oddychanie i jest przeszkodą w codziennym życiu. Olejek eteryczny Yuzu ma działanie przeciwzapalne, a więc jest w stanie zniwelować stan zapalny oskrzeli podczas ataku astmy, znacząco poprawiając funkcje płuc.

  • Olejek eteryczny Yuzu redukuje dolegliwości bólowe

Stwierdzono, iż olejki eteryczne, takie jak Yuzu są w stanie blokować sygnały bólowe wzdłuż nerwów do mózgu. Ponadto substancje przeciwzapalne zmniejszają naturalną reakcję organizmu na uraz, redukując dolegliwości bólowe, jak i czas niezbędny do gojenia.

  • Oleje Yuzu dla zdrowego serca

Z uwagi na obecność potasu Yuzu doskonale wpływa na pracę układu krwionośnego. Reguluje działanie serca, przeciwdziała schorzeniom sercowym, miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu i zawałom. Ponadto reguluje poziom cholesterolu, a także bierze udział w procesach odpowiedzialnych za krzepnięcie krwi.

Pozostałe właściwości olejku Yuzu:

  • łagodzi skurcze żołądka,
  • pomaga w walce z przeziębieniem oraz grypą,
  • pobudza ciało i uspokaja umysł,
  • działa silnie antybakteryjnie,
  • pomaga w walce z cellulitem,
  • wyrównuje kolor skóry.

Zastosowanie olejku yuzu

Olejek Yuzu znajduje wszechstronne zastosowanie. Może być on wykorzystywany na różne sposoby w aromaterapii przez dodanie do dyfuzora tudzież jako składnik kosmetyków. Chcąc się zrelaksować, możemy go dodać do mieszanki inhalacyjnej. Olejek z azjatyckiego owocu jest też często wybierany do masażu ciała - wystarczy wymieszać 6 kropi olejku z 30 ml oleju nośnikowego, po czy stosować środek miejscowo (okolice klatki piersiowej, skronie, nadgarstki). Olejek można też zastosować do kąpieli wodnej, wówczas wystarczy wlać do wanny 10-15 kropli. Znajduje on też zastosowanie w saunach suchych. Olejek eteryczny Yuzu można łączyć z innymi olejkami, takimi jak:

  • olejek eteryczny z cytryny,
  • olejek z limonki,
  • olejek z pomarańczy,
  • olejek z grejpfruta,
  • olejek z mandarynki. 

Ciekawostki o Yuzu

W Japonii Yuzu było tradycyjnie stosowane do gorących kąpieli yuzu (lub yuzuyu), których celem była walka z przeziębieniami, zwiększenie krążenia oraz wygładzenie skóry. Całe owoce czy też włożone wcześniej do worków były wrzucone do wanny z gorącą wodą, co miało na celu uwolnić ich uspokajający zapach oraz właściwości lecznicze. To tradycja, która jest w dalszym ciągu często praktykowana.
Co ciekawe, Yuzu ma w sobie więcej witaminy, aniżeli popularna u nas cytryna! A więc jego spożycie jest w stanie w naturalny sposób wzmocnić odporność naszego organizmu na infekcje. Jego owoc jest świetnym składnikiem dań, jak i dodatkiem do herbaty, zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym, kiedy to jest najwyższe ryzyko zachorowania.
Świeży owoc Yuzu musi być zawsze jędrny i twardy, natomiast jego skórka powinna nie mieć na swojej powierzchni żadnych przebarwień.

Instagram

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produkt dodany do listy życzeń

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.