Olejek cytrynowy w teorii i praktyce - właściwości i zastosowanie

Olejek cytrynowy to jeden z najpopularniejszych wyborów wśród konsumentów. Jest dobrze znany, ma szerokie zastosowanie, pięknie pachnie i stanowi doskonałą bazę do tworzenia własnych kompozycji. Dla przyjemności, zdrowia czy urody? Nie trzeba wybierać, bo olejek cytrynowy łączy przyjemne z pożytecznym. Jak stosować, by osiągnąć maksymalne korzyści?

Olejek cytrynowy - pozyskiwanie

Chociaż znajdziemy wiele różnych gatunków (a także odmian i hybryd) cytryny, do produkcji olejku eterycznego najczęściej wykorzystuje się cytrynę zwyczajną (Citrus limon). Pochodzenie jagody, którą znamy dzisiaj nie jest do końca wyjaśnione, ale naukowcy zakładają, że to skrzyżowanie limonki i cytronu (odkryte w Chinach).

Podobnie, jak w przypadku innych cytrusów, olejek naturalny uzyskuje się metodą tłoczenia na zimno. Aby wyprodukować jedną butelkę olejku potrzeba nawet 75 cytryn! Otrzymany płyn jest na ogół bezbarwny, choć może przyjąć delikatny, żółty kolor. 

Olejek cytrynowy zawiera ponad 40 różnych związków (głównie terpenów), wśród których najważniejszy jest limonen - stanowi aż do 70% składu. 

Olejek cytrynowy - właściwości

Olejek cytrynowy ma wiele prozdrowotnych właściwości. Badania potwierdziły szeroki zakres aktywności biologicznej olejku - działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Wykazuje cechy immunostymulujące (wzmacnia odporność) i detoksykacyjne. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego - działa hamująco na receptory bólowe i bierze udział w procesie aktywacji receptorów serotoninowych i dopaminowych - uspokaja i relaksuje. Olejek eteryczny z cytryny stosowany jest często przy reumatyzmie i artretyzmie.

Nie bez znaczenia pozostaje również nieoceniony wpływ na wygląd. Olejek cytrynowy jest promotorem przenikania substancji czynnych przez skórę - mowa przede wszystkim o witaminach i innych składnikach kosmetyków pielęgnacyjnych. Łagodzi przebarwienia, rozjaśnia skórę i jest całkiem dobrym antyoksydantem. 

Jak pokazują najnowsze odkrycia, działa przeciwnowotworowo w stosunku do komórek raka jelita grubego. 

Olejek cytrynowy - zastosowanie w aromaterapii

Olejek cytrynowy jest lekki i świeży, osoby wyczulone na zapachy z pewnością docenią ciepłe nuty cytralu lub ostry aromat limonenu. Dzięki swojemu złożonemu zapachowi stosowany jest często jako środek łagodzący objawy chorób cywilizacyjnych (jak nerwica, przewlekły stres, stany lękowe, nadciśnienie).

Aromaterapia w domowym zaciszu to świetny pomysł, który nie wymaga wiele wysiłku. Aby uzyskać satysfakcjonujący efekt, wystarczy użyć 3-4 kropel (do 5 kropel, jeśli chcemy zintensyfikować zapach) w kominku aromaterapeutycznym. 

Z czym łączyć?

Olejek cytrynowy jest niezwykle uniwersalny, doskonale łączy się nie tylko z innymi zapachami cytrusowymi,  ale i większością dostępnych olejków eterycznych. Nie ma sztywnych zasad ani reguł, warto kierować się własnym gustem i upodobaniami. A gdyby potrzeba było inspiracji, warto sprawdzić którąś z poniższych propozycji:

Gotowe kompozycje

Kompozycje oparte na olejku cytrynowym nie są skomplikowane, a mogą przynieść zaskakujące efekty i niespotykane nuty zapachowe. Na początek warto wyprobować sprawdzone receptury z wykorzystaniem olejków, które większość z nas posiada w domowej kolekcji:

Co ciekawe, nawet zwykła modyfikacja proporcji poszczególnych olejków może diametralnie zmienić kompozycję. 

Relaks w domowym zaciszu

Jednym z podstawowych zabiegów, jakie możemy wykonać w domu, jest aromatyczna kąpiel. Nie ma żadnych przeszkód, by w tym celu skorzystać z olejku cytrynowego. Wystarczą już 3-4 krople, by cieszyć się upragnionym relaksem. Przy okazji można również zadbać o skórę dodając do wody 1 łyżkę miodu lub 200 ml mleka. 

A jeśli to mało, warto spróbować masażu. Rozluźni mięśnie, poprawi krążenie, a przy użyciu olejku cytrynowego ukoi nerwy, oczyści umysł, rozświetli skórę oraz złagodzi stany zapalne. Podstawowa receptura zawiera wyłącznie dwa składniki: 

Olejek cytrynowy zastosowanie w kosmetyce

Olejek cytrynowy od lat stosowany jest przy produkcji perfum oraz kosmetyków. Jego niezwykłe działanie jest dokładnie udokumentowane, a badania przynoszą coraz więcej możliwości. Wiemy już, że wykazuje działanie antyoksydacyjne (zmniejsza stężenie wolnych rodników) i depigmentacyjne (łagodzi przebarwienia i rozjaśnia skórę). Pomaga zwalczyć cellulit i ułatwia przenikanie substancji odżywczych.

Czy olejek cytrynowy sprawdzi się do każdego typu cery? 

Olejek cytrynowy utrzymuje skórę w dobrej kondycji. Choć może być stosowany w przypadku każdego typu polecany jest szczególnie do cer dojrzałych (bierze udział w syntezie kolagenu), naczyniowych (wzmacnia naczynka krwionośne), tłustych (wykazuje właściwości ściągające) i trądzikowych (działa antyseptycznie). Zwęża rozszerzone pory, regeneruje i rozświetla - a tego potrzebuje przecież większość z nas. 

Olejek cytrynowy do włosów

Olejek cytrynowy stosowany jest często w pielęgnacji włosów blond. Nadaje połysku, blasku i miękkości. Aby stworzyć własny kosmetyk z dodatkiem olejku eterycznego, wystarczy dodać 1-2 krople preparatu na każde 10 ml kosmetyku (szamponu lub odżywki). Nic trudnego, prawda? 

Olejek cytrynowy na komary

Olejek cytrynowy to świetny repelent - doskonale odstrasza komary i inne uciążliwe insekty. Stworzenie własnego preparatu to (wbrew pozorom) nic skomplikowanego. Skutecznością nie odbiega od gotowych produktów, a jest znacznie bezpieczniejszy. I można spróbować na dwa sposoby:

Całość umieszczamy w butelce z atomizerem. Jeśli chcemy wzbogacić mieszankę, można dodać kilka kropel olejku cytronelowego, lawendowego lub eukaliptusa cytrynowego. Nie zaleca się dodawać słodkich, kwiatowych zapachów, bo ten uwielbiany jest przez insekty.

Olejek cytrynowy - przeciwwskazania

Olejek cytrynowy nawet w świetle obecnych (surowych) norm zaliczany jest do produktów bezpiecznych. Jest jednak kilka zasad, o których warto pamiętać.

Olejek naturalny zawiera związki fotouczulające, co oznacza, że po użyciu nie należy eksponować skóry na działanie słońca. Z produktu powinny zrezygnować też kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji.

Olejek cytrynowy ulega szybkiemu utlenieniu, więc sposób przechowywania jest niezwykle istotny. Butelkę należy szczelnie zamknąć i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu - dzięki temu nie straci swoich cennych właściwości.

Olejek cytrynowy jest (niezmiennie) bardzo lubiany i nie ma się czemu dziwić, bo w pełni zasłużył na swoją renomę. Szerokie spektrum działania, nie tylko na zdrowie, ale i samopoczucie nieustannie zapewnia mu nowych zwolenników. To naturalny, skuteczny i przyjemny element troski o ciało i umysł, który w bezpieczny sposób wpłynie również na wygląd - a wszystko w małej, niepozorne buteleczce. Niemożliwe? Nic bardziej mylnego.  

Bibliografia

"Rola aromaterapii w medycynie" - Z. Zdrojewicz, K. Minczakowska, K. Klepacki, Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu 

"Citrus Limon (cytryna zwyczajna) - źródło surowców o cennych walorach kosmetycznych" - M. Klimek-Szczykutowicz, A. Szopa, H. Ekiert, Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej, Wydział Farmaceutyczny, Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie  

"Działanie na bakterie tlenowe olejku cytrynowego (Ol. Citri)" - A. Kędzia, A. Kusiak, M. Ziółkowska-Klinkosz, A. Gębska, A. Wojtaszek-Słomińska, M. Wierzbowska, Zakład Mikrobiologii Jamy Ustnej, Katedra Mikrobiologii, Katedra i Zakład Periodontologii i Chorób Błony Śluzowej Jamy Ustnej, Zakład Ortodoncji, Gdański Uniwersytet Medyczny 

Powiązane wpisy

Instagram

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produkt dodany do listy życzeń

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.