Kwiat wszystkich kwiatów, czyli lekarstwo z natury - poznaj olejek ylangowy

Od dawna wiadomo, że nastrój może być modulowany (i to z łatwością) dzięki aromatom olejków eterycznych. Nie bez znaczenia pozostaje także ich ogromny wpływ na zdrowie i wygląd. Doskonałym przedstawicielem jest olejek ylang - ylang o bogatym zapachu i szerokim zakresie zastosowania. Warto przyjrzeć się bliżej wszystkim możliwościom, bo tych jest sporo. Na co dzień lub w razie potrzeby, poznaj naturalną moc olejku ylang - ylang. 

Olejek ylangowy - pozyskiwanie

Olejek ylang - ylang wytwarzany jest z kwiatów drzewa o nazwie Jagodlin wonny (Cananga odorata) z rodziny flaszowcowatych (Annonaceae Juss.). Roślina występuje naturalnie na terenach południowo - wschodniej Azji (głównie Indonezja i Filipiny), Madagaskarze oraz Australii. Podobnie jak w przypadku innych kwiatowych olejków eterycznych ekstrakt ylangowy uzyskuje się dzięki destylacji z parą wodną. 

Chociaż roślina wytwarza kwiaty w trzech kolorach - różowym, fiołkoworóżowym i żółtym, najlepszy olejek pozyskiwany jest z tych ostatnich. Każda z barw oznacza inny zapach i wbrew pozorom nie wszystkie z nich są przyjemne. Kwiaty są za to ciekawe i piękne - przybierają kształty, które przypominają gwiazdy.

Co ciekawe, do wytworzenia jednej buteleczki olejku ylangowego (o standardowej pojemności 10 ml), potrzeba nawet 3 kilogramów kwiatów. 

Różne klasy

Choć główne składowe olejku się nie zmieniają, ich proporcje ulegają wahaniom. Podobnie inne, mniej znaczące komponenty. Wpływa na to wiele czynników - od tych oczywistych, jak etap dojrzałości kwiatów, po te bardziej zaskakujące, np. obszar geograficzny czy warunki środowiskowe. Zjawisko doczekało się nawet znormalizowanego podziału. Olejek ylangowy można więc spotkać w czterech wersjach: Extra, First, Second i Third. Decydują one o jakości, zastosowaniu i natężeniu zapachu. 

Najwyższa klasa - Extra wykorzystywana jest (prawie) wyłącznie do produkcji perfum wysokiej jakości, jest bowiem bogata w silnie zapachowe cząsteczki, choć te raczej szybko się ulatniają. W aromaterapii używa się najczęściej olejków pozostałych klas - mają słabszy zapach są jednak znacznie trwalsze.   

Olejek ylangowy - właściwości

Olejek ylangowy wykazuje różne właściwości terapeutyczne, a to bez wątpienia zasługa jego składu. Znajdują się w nim głównie geraniol, linalol i salicylan metylu, dzięki którym ekstrakt ma naprawdę szeroką aktywność biologiczną.

Olejek ylang- ylang działa przeciwdrobnoustrojowo i jest szczególnie skuteczny w przypadku grzybów i bakterii - nawet tych, które odporne są na antybiotyki. Sprawdzi się więc jako środek zapobiegający zakażeniom małych ran i zadrapań. 

Właściwości przeciwzapalne olejku ylang - ylang wykorzystuje się przede wszystkim w przebiegu licznych chorób układu ruchu człowieka, głównie stawów. Ylang - ylang może złagodzić objawy związane z reumatyzmem lub nawracającymi procesami zapalnymi różnego pochodzenia. 

Olejek ylangowy znany jest ze swoich uspokajających właściwości. Jego działanie na psychikę i emocje ma jednak fizyczny odzwierciedlenie - obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Jest niezastąpiony w stanach napięcia i stresu. Sprawdzi się także w codziennej pielęgnacji skóry, ekstrakt wykazuje skuteczność w zwalczaniu wolnych rodników.

Olejek eteryczny ylang - ylang postrzegany jest przez naukowców, jako duża nadzieja w leczeniu chorób skóry. Obecnie badany jest również wpływ olejku na osoby cierpiące na cukrzycę (choć dotyczy głównie zagadnienia hiperglikemii poposiłkowej). 

Olejek ylangowy zastosowanie w aromaterapii

Olejek ylangowy zapachem przypomina perfumy. Jest wyrafinowany, elegancki i zmysłowy, ale nie brakuje mu delikatności i świeżości owocowych nut. Nie bez przyczyny jest jednym z głównych składników słynnych Chanel No. 5. Relaksuje i odpręża, reguluje emocje i zmniejsza poziom stresu. Ułatwia zasypianie i wspomaga sen, z drugiej strony uważany jest za skuteczny afrodyzjak.

Olejek ylang - ylang stanowi doskonałą bazę do tworzenia różnorodnych kompozycji zapachowych. Jakich?

Połączenia idealne 

Olejek ylangowy sam w sobie jest na tyle złożonym zapachem, że stworzy idealną kompozycję z prostymi aromatami, które mają podobne lub wręcz przeciwnie - zupełnie inne nuty zapachowe. Najłatwiej zacząć od kilku bezbłędnych możliwości:

  • lawenda
  • melisa
  • neroli
  • jaśmin
  • róża
  • drzewo sandałowe
  • grejpfrut 

Ciekawe kombinacje

Nie ma żadnych przeciwwskazań, by olejek eteryczny ylang - ylang łączyć z kilkoma olejkami zapachowymi jednocześnie. Choć eksperymenty są wskazane, można też skorzystać ze sprawdzonych receptur: 

  • 4 krople olejku ylang - ylang + 2 krople róży + 4 krople olejku sandałowego
  • 3 krople olejku ylang - ylang + 3 krople róży + 2 krople olejku sandałowego + 2 krople jaśminu
  • 3 krople olejku ylang - ylang + 3 krople cytryny + 3 krople rozmarynu + 1 kropla bazylii 

I leczniczych kompozycji do kąpieli lub aromaterapii:

  • 3 krople olejku ylangowego + 3 krople tymianku (łagodzi przebieg infekcji drobnoustrojowych)
  • 3 krople olejku ylangowego +  4 krople szałwii muszkatołowej + 3 krople lawendy (działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo)

Olejek ylangowy - zastosowanie w kosmetyce

Olejek ylangowy jest składnikiem wielu komercyjnych kosmetyków przeznaczonych do ochrony i pielęgnacji skóry i włosów - to promotor wzrostu kosmyków. Jego działanie jest wszechstronne - tonizuje, dezodoruje i reguluje wydzielanie sebum. Eksperci polecają olejek w przypadku cery tłustej, mieszanej i trądzikowej, ale korzyści zauważą również posiadacze skóry suchej. 

Kosmetyki codziennego użytku wzbogacone o olejek ylang - ylang można stworzyć samodzielnie, łatwo i bez wysiłku. Idealnie, jeśli produkty bazowe będą bezwonne lub ich zapach będzie naprawdę delikatny. Do szamponu, odżywki, balsamu lub kremu wystarczy dodać 8 kropel ekstraktu (na każde 100 ml). Aby uzyskać skuteczny tonik należy połączyć 4 krople olejku i 50 ml wody destylowanej. Nic trudnego, prawda? 

Warto pamiętać, że olejek musi być mocno rozcieńczony. Z pewnością nie sprawdzi się tutaj zasada im więcej, tym lepiej. Olejek jest dosyć intensywny i stosowany w nadmiarze może wywołać bóle głowy i nudności.

Olejek ylangowy - przeciwwskazania

Liczne badania dowiodły, że olejek ylang - ylang jest substancją bezpieczną. Istnieje jednak kilka przeciwwskazań dotyczących stosowania produktu. 

Dzieci poniżej 12 roku życia oraz kobiety w ciąży i okresie laktacji powinny zasięgnąć porady lekarza, zanim zdecydują się na wykorzystanie olejku w jakiejkolwiek formie. 

Warto pamiętać, że ylang - ylang nie należy stosować w formie nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę - jest bardzo silny i może powodować podrażnienia (szczególnie w wysokim stężeniu). 

Olejek ylangowy warto stosować z umiarem, jeśli w domu obecne są zwierzęta. Produkt jest szkodliwy dla psów i kotów przy bezpośrednim kontakcie i drażniący podczas aromaterapii. 

Olejek ylang - ylang to niezwykły produkt otrzymywany z wyjątkowego kwiatu. Znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Korzyści które niesie mogą okazać się nieocenione w wielu typowych problemach i niecodziennych sytuacjach. Olejek może poprawić zdrowie i samopoczucie, a jednocześnie doskonale odświeży wnętrze, nadając elegancji, ciepła i spokoju... ducha.

Bibliografia

"Działanie olejku ylangowego na bakterie bezglutenowe wyodrębnione z zakażeń jamy ustnej" - A, Kędzia, Zakład Mikrobiologii Jamy Ustnej, Katedra Mikrobiologii Akademii Medycznej w Gdańsku

"Rola aromaterapii w medycynie" -  Z. Zdrojewicz, K. Minczakowska, K. Klepacki, Katedra i Katedra Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami Uniwersytety Medycznego we Wrocławiu

"Traditional uses, phytochemistry nad bioactivities of Cananga odorata (Ylang - Ylang)" - praca zbiorowa, Jeffrey Cheah School of Medicine nad Health Sciences, Monash University, Division od Genetic and Molecular Biology, Faculty of Science, Institute of Biological Sciences, University of Malaya, Biomolecular Research Group, Biochemistry Program, Institute of Biological Sciences, Faculty of Science, University of Malaya 

Powiązane wpisy

Instagram

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produkt dodany do listy życzeń

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.